Apr 20, 2011

Chal chal o Cocú (Allophylus edulis)


Allophylus edulis is a small, nearly glabrous tree or shrub (4-5 m high) in the Sapindaceae family, endemic to Uruguay, Argentina, the Guyanas, Brazil, Bolivia, and Paraguay. It is a persistent, evergreen species. The trunk is dark reddish-brown with a bark that turns scaly as the tree matures. Leaves are palmeate, trifoliate, with glabrous, elliptic leaflets, shortly acuminate or more or less rounded at base (3.5-10 cm long x 1.5-3 cm wide). The central leaflet is slightly larger than the lateral ones. The inflorescense is a raceme, terminal or at the axil, simple or more or less branched, 5-15 cm long. Flowers are creamy white, shortly pedicellate, with 4 imbricate glabrous sepals and 4 minute petals, about 2 mm in diameter. Flowering takes place in spring and is almost unnoticeable. The fruit is an edible globose berry, 8 mm in diameter, orange-red when ripe, tipped by the remains of the style. The phytochemical profile of this species is complex. Some authors have reported the presence of phenolic compounds, cyanogenetic glycosides, flavonoids, naphtoquinones, anthraquinones, alkaloids,steroids and triterpenoids. Leaves and young stems are used in popular phytotherapy in Misiones province (Argentina) in the form of infusions and concoctions, either alone or combined with “yerba mate” (Ilex paraguariensis), as refresher, digestant and, to a lesser extent, in the treatment of Hepatitis. Propagation of this species can be achieved through seeds in compost and in the shade. It has a slow to medium growth rate.
El Chal chal o Cocú (Allophylus edulis) es un árbol pequeño o arbusto casi glabro (de 4-5 m de altura) en la familia Sapindaceae. Es una especie persistente o semi-persistente endémica de Uruguay, Argentina, las Guyanas, Brasil, Bolivia, y Paraguay. Su tronco es marrón rojizo oscuro con una corteza que se torna algo escamosa a medida que el árbol crece. Las hojas son palmeadas, trifoliadas, con folíolos glabros, elípticos, brevemente cuneados en la base (3.5-10 cm de largo x 1.5-3 cm de ancho). El folíolo central es levemente más alargado que los laterales. La inflorescencia es racemosa, terminal o en las axilas de las hojas, de unos 5-15 cm de largo. Las flores son blanco cremosas, brevemente pediceladas, con 4 sépalos glabros imbricados y 4 pétalos minúsculos, de alrededor de unos 2 mm de diámetro. La floración tiene lugar en la primavera y es prácticamente imperceptible. El fruto es una baya globosa comestible, de unos 8 mm de diámetro, naranja o rojiza cuando está madura y terminando en una muy pequeña punta, la cual es un remanente del estilo. El perfil fitoquímico de esta especie es complejo. Algunos autores han reportado la presencia de compuestos fenólicos, glucósidos cianogénicos, flavonoides, naftoquinonas, antraquinonas, alcaloides, esteroides y triterpenoides. Las hojas y los tallos jóvenes son empleados en la medicina popular en la provincia de Misiones (Argentina) en forma de infusiones, concocciones simples o mezcladas con yerba mate (Ilex paraguariensis), como bebida refrescante, digestiva y en menor modo, en el tratamiento de la Hepatitis. La propagación de esta especie puede ser lograda mediante semillas en mantillo y a la sombra. Posee un crecimiento mediano a lento.

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