Butia yatay is a single-stemmed, 10-12 m high palm tree, covered with the remains of leaf bases which stay on its trunk for a considerable length of time. It is native to Uruguay, Argentina and southern Brazil. Its foliage is persistent and cinereous grey in color. Leaves are pinnately compound, slightly curved, 2-3 m long, with pinnules arranged in two divergent planes forming an acute angle. Flowers are unisexual, and are located on interfoliar, ligneous spathes. They are yellow and have 3 sepals and 3 petals, 6 stamens on a superior ovary (that is, above the point of insertion of the petals, sepals and stamens). Long inflorescences can contain up to 150 flowers, most of which form the numerous small fruits. Flowering occurs in spring and summer. The fruit is an ovoid, pyriform drupe, 3-5 cm long, with the perianth covering one third to a half of its size. Its pulp is fibrous but aromatic, acidic and sweet and is used to make juice and jam. Butia yatay is the tallest in the genus. It can be found predominantly in Paysandu and Rio Negro departments. Historically, the extension of palm savannahs was much greater than the isolated patches found today. Within its region of origin many have disappeared as a result of intensive grazing and desforestation for agricultural cultivation. In Argentina, the destruction of most of the Yatay palm stands in the Paraná River area is considered a key factor in the extinction of the Glaucous Macaw, Anodorhynchus glaucus (del Hoyo et al. 1997). Propagation of this palm can be achieved through seeds, which should be soaked before planting and are very slow to germinate, taking up to 4-6 months.
Butia yatay es una palmera estípite de unos 10-12 m de altura, cubierta por restos de pecíolos que permanecen adheridos a su tronco por un tiempo considerable. Es nativa de Uruguay, Argentina y el sur de Brasil. Su follaje es persistente y ceniciento. Las hojas son pinaticompuestas, algo arqueadas, de 2-3 m de largo, con pínnulas dispuestas en dos planos divergentes agudos. Las flores son unisexuadas y están ubicadas en espádices interfoliares con espata leñosa. Son de color amarillo y cuentan con 3 sépalos, 3 pétalos y 6 estambres sobre un ovario súpero (es decir, por encima del punto de intersección entre los pétalos, sépalos y estambres). La floración tiene lugar en la primavera y verano. Las largas inflorescencias pueden contener hasta 150 flores, muchas de las que se fertilizarán para producir los frutos. Éste constituye una drupa ovoide piriforme, de 3-5 cm de largo, con el perianto cubriendo de un tercio a la mitad del fruto. Su pulpa es fibrosa pero aromática, ácida y dulce y se la utiliza para hacer jugo o mermeladas. Butia yatay es el miembro más alto de su género. Se la encuentra predominantemente en los departamentos de Paysandú y Río Negro. Históricamente, la extensión de los palmares de esta especie eran más grandes que los parches aislados hallados actualmente. Dentro de su región de origen muchos ejemplares han desaparecido como resultado del pastoreo extensivo y la deforestación con fines agropecuarios. En Argentina, la destrucción de los palmares en el área del Río Paraná es considerado el factor central para la extinción del Guacamayo glauco, Anodorhynchus glaucus (del Hoyo et al. 1997). La propagación de esta especie se puede lograr mediante el cultivo de sus semillas, las cuales deben estar previamente humedecidas y tardan mucho tiempo en germinar; entre 4-6 meses.