Dec 13, 2010

Aguay / Mataojos colorado (Pouteria gardneriana)

Pouteria is a genus of neotropical fruit trees belonging to the Sapotaceae family. There are 188 known species of which the following three have commercial importance: Pouteria sapota, Pouteria viridis and Pouteria campechiana. They are believed to be autoctonous from Central America and they have also been introduced to the north of South America, the Caribbean, south of the USA, Vietnam and the Philippines. They are mainly erect trees with a spreading crown and abundant white, gummy latex. Depending on the species and individual selections, trees are evergreen or deciduous. These provide food, timber, tannins, latex, medicinal and industrial products. They play an important role in crop diversification and soil improvement. Pouteria gardneriana is a 5-6 m high shrub, fairly ramified in from the base. It is native to South America where it particularly thrives on the banks and islands of river Uruguay, in the Artigas, Salto and Paysandú deparments. The leaves are simple, alternate, glabrous, oblanceolate, with entire margins, obtuse apex, 10-35 cm long by 2-5 cm wide; glossy on the upper side. Some of them redden intensively before falling. Flowers are yellowish-white, 4-6 mm in diameter, arranged in polflowered axillary fascicles. They are pubescent, with 3-4 mm long peduncles, calyx with 4 ciliate sepals and 4 stamens included, a villous ovary, and a short, glabrous style. Flowering occurs in summer. The fruit is drupaceous, pyriform, 4-5 cm long, two-seeded, pink with small spots; fraganced when ripe and edible. Propagation of this species can be achieved through cultivation of fresh seed. Its growth rate is rather slow.
Pouteria es un género de árboles pertenecientes a la familia Sapotaceae. Existen 188 especies conocidas de las cuales las siguientes 3 tienen importancia comercial: Pouteria sapota, Pouteria viridis y Pouteria campechiana. Se cree que son autóctonas de la América central y han sido introducidas en el norte de Sudamérica, el Caribe, sur de los EEUU, Vietnam y las Filipinas. Se trata de árboles principalmente erectos con una copa dispersa y abundante látex gomoso y de color blanquecino. Dependiendo de las especies y los individuos seleccionados, éstos pueden ser perennes o caducos. Éstos proveen alimentos, madera, taninos, látex y productos de índoles medicinal e industrial. Juegan un rol importante en la diversificación de los cultivos y la mejora de los suelos. Pouteria gardneriana es un arbusto de unos 5-6 m de alto, bastante ramificado en la base. Es nativo de Sudamérica donde particularmente prospera a orillas del río Uruguay y sus islas, en los departamentos de Artigas, Salto y Paysandú. Sus hojas son simples, alternas, glabras, oblanceoladas, con márgenes enteros, ápice obtuso, de unos 10-35 cm de largo por 2-5 cm de ancho; brillantes en el haz. Algunas de ellas se tornan intensamente rojizas antes de caer. Las flores son blanco-amarillentas, 4-6 mm de diámetro, distribuídas en fascículos axilares plurifloros. Son pubescentes, con pedicelos de 3-4 mm, cáliz de 4 sépalos ciliados, 4 estambres inclusos, ovario velloso y estilo breve y glabro. El fruto es drupáceo, piriforme, de 4-5 cm de largo, con 2 semillas, rosado con pequeñas manchas, perfumado cuando madura y comestible. La propagación de esta especie puede lograrse mediante el cultivo de semillas frescas. Tiene un crecimiento bastante lento.

4 comments:

Dejemonos sorprender said...

Buenísimo tu blog! cuanta información.. con mucho gusto te sigo:)
Saludos..

Alejandro Nader de León said...

Bienvenido cuando gustes, y a plantar alguna autóctona en algún rincón de la tierra...

Daniel said...

Hola Alejandro.
Yo soy un conservacionista de plantas en Brasil.
Conocí a su sitio, y encontraron muchas especies interesantes.
Me gustaría que pudieras ayudarme a conseguir algunas semillas. Si es de su interés podemos intercambiar semillas.
Espero su email - maraglia@gmail.com

Charlie Adamson said...

The fruit, when ripe, has a fragrance that reminds you of a ripe apple, but much more intense...
Worthy of a much more northern latitude, we find them here, in the Lower Uruguay River, together with its cousin, the "Pouteria salicifolia." The seeds came down with the river and sprouted on the islands and on the shores, as far as floods get.
As the dispersion of their seeds are made by animals, mostly mammals that eat the fruits, they are both of very few species, that you find inland up the shores of water courses that ends on the river Uruguay. judging by the teeth marks left on part of the rind of the fruit, it suggests it was eaten by a washing bear, the "Procyon cancrivorus nigripes" that went up-stream beside the shores of the creek.
I wish I could send you photos...