Nov 1, 2008

Ovenbird / Hornero (Furnarius rufus)


The Ovenbird is a medium-sized bird with a square tail and a fairly long bill. The plumage is overall reddish brown with a whitish throat. Both sexes look alike, and juvenile birds are slightly paler below. They feed on insects and other arthropods obtained by foraging on the ground while walking. They breed in the austral summer, laying eggs between September and December and raising nestlings between October and January. The species is monogamous and will maintain the pair bond for many years, even for life. The nest of the species is typical for the genus, a large thick clay "oven" placed on a tree, or more recently on man made structures such as fenceposts, telephone poles or buildings. Nests can be constructed in as little as 15 days but are usually completed in 2-3 months. Between 2-4 eggs are laid and incubated for 14-18 days. Chicks are fed for 23-26 days before fledging; young birds remain in the parental territory for around 6 months after fledging. Both parents undertake incubation and feeding responsibilities. The birds do not use the same "oven" for succeeding breeding-seasons, therefore it is quite common to see a number of structures - from two to three - close to each other (or even atop each other) at the same nesting area. However, a formerly unused nest can be repaired for a new breeding-season.The Ovenbird is a national emblem of Uruguay.
El Hornero es un ave de porte mediano, con una cola cuadrada y pico bastante largo. Su plumage es en su totalidad rojizo con la garganta blanquecina. Ambos sexos lucen idénticos y los ejemplares juveniles son más claros en su zona ventral. Se alimentan de insectos y otros artrópodos, obteniéndolos de la marcha continua que realizan en el suelo. La reproducción se efectúa en el verano austral, empollando entre Septiembre y Diciembre y cuidando sus crías entre Octubre y Enero. La especie es monógama y mantendrá su unión por muchos años, incluso durante toda la vida. Su nido es típico del que confeccionan las aves del mismo género - un amplio "horno" de barro eregido sobre un árbol, o más recientemente, en estructuras diseñadas por el hombre como pueden ser los postes telefónicos y los edificios. Pueden ser construídos en un lapso corto (15 días), pero usualmente tardan de 2-3 meses en ser completados. De 2-4 huevos son incubados entre 15-18 días. Los polluelos son alimentados por ambos progenitores por alrededor de 23-26 días antes de emplumar y permanecen en el territorio de éstos hasta los 6 meses. La pareja no emplea el mismo nido en las épocas de crianza posteriores; por lo tanto es bastante común ver de 2-3 "hornos" cercanos al primero o incluso en la cima del mismo. No obstante, un nido que no haya sido utilizado puede ser reparado con el mismo fin. El Hornero es el ave emblemática del Uruguay.

Cattleya guava / Arazá (Psidium cattleianum)

The Cattleya guava is a medium-sized tree with glossy, deep green evergreen leaves about 5 cm long. New growth is reddish and it has a reddish-brown bark which peels. It is approximately 9 m high and about 7.5 m in width. Fruits are produced in spring and autumn from 2.6 cm white flowers, and the fruits usually are about 4 cm, round, with a shiny reddish color. Inside, the yellowish-white pulp has many hard seeds and the flesh has a pleasant sub-acid flavor. Fruits can be eaten fresh or used in jellies and jams. In the folk medicine, the leaves are used for diarrhea treatment. Some pharmacological activities include antispasmodic, hypotensive, antimalarial, hypoglycemic, anti-inflammatory, to decrease uric acid and as an antimicrobial.
El Arazá es un árbol de porte medio con hojas perennes de un verde brillante y un tamaño de alrededor de los 5 cm. Sus brotes nuevos son rojizos y posee una corteza de casi el mismo tono, la cual se desprende. Alcanza aproximadamente los 9 m de alto y 7.5 m de ancho. Los frutos aparecen en la primavera y el otoño a partir de flores blancas de unos 2.6 cm. Éstos miden 4 cm, son redondos y poseen un color rojo llamativo. En su interior la pulpa amarillenta tiene un sabor ácido bastante gustoso y presenta semillas duras. La misma se puede comer cruda o ser utilizada en la preparación de mermeladas. En la medicina tradicional, se usan las hojas para el tratamiento de la diarrea. Otras propiedades farmacológiccas incluyen la de ser antiespasmódico, hipotensor, antimalárico, hipoglucémico, anti-inflamatorio, reductor de ácido úrico y antimicrobial.

Roman cassie / Espinillo (Acacia caven)

Roman Cassie is an ornamental tree in the Fabaceae family. It is native to Uruguay, Chile, Paraguay, and Argentina. It grows 4m to 5m tall and has white thorns up to 2cm in length. It blooms in Spring with fragant, bright, yellow flowers, 1 to 2cm in diameter. Botanically it is closely related to Sweet Acacia, (Acacia smallii) sharing similar growth habits, flower color, shape, thorns and exhibiting high genetic variability. This variability may be due in part to its wide geographical distribution across a thick band of South America. At least 6 varieties of Roman cassies are recognized in South America, each tending to be geographically isolated.
El Espinillo es un árbol ornamental de la familia de las Fabáceas. Es nativo de Uruguay, Chile, Paraguay y Argentina. Crece de 4 a 5m de alto y posee espinas blancas de hasta 2cm de largo. Florece en Primavera; sus capullos son fragantes y de un color amarillo brillante con unos 1 a 2cm de diámetro. Botánicamente está emparentada con la Acacia dulce (Acacia smallii), compartiendo similares hábitos de crecimiento, color de sus flores, forma, espinas, y exhibiendo alta variabilidad genética. Tal variabilidad puede ser debida a su distribución geográfica en una amplia banda de Sudamérica. Al menos 6 variedades de Espinillo son reconocidas en el subcontinente; cada una tendiendo a estar aislada geográficamente de sus otros congéneres.

Guacatonga / Guazatunga (Caeseria sylvestris)


Guacatonga grows as a shrub or small tree usually 2 or 3 meters tall. It produces small, white cream, or greenish flowers (which smell like a mixture of honey and urine) crowded on short stalks on the leaf axils. After flowering it produces small fruits, 3-4 mm in diameter, which split open to reveal three brown seeds covered with a red-to-orange aril.
La Guazatunga es un arbusto o árbol pequeño con un porte de 2 a 3 metros de alto. Produce flores pequeñas de un tono crema o verde claro (las cuales huelen como una mezcla de miel y orina), formando racimos en los tallos cortos entre los ejes de las hojas. Luego de la floración las mismas producen frutos diminutos, de 3-4 mm de diámetro que se abren para revelar 3 semillas marrones cubiertas con un arilo rojo-anaranjado.

Tasi (Araujia hortorum)

A perennial climber with sparse, scrambling, woody stems. A milky latex oozes from the stems when they are cut or damaged. Its leaves are opposite, dull green on the upper surface and grey to white on the lower surface, sparsely hairy, triangular to pear shaped, tip pointed. The flowers are either white or pale pink, borne singly or arranged in loose clusters. This species yields fleshy pear-shaped fruits which contain many seeds. Each seed has a bunch of silky hairs at one end.
Una trepadora perenne con tallos amaredados esparcidos y desordenados. Posee un látex lechoso que brota de los mismos cuando son dañados o cortados. Sus hojas son opuestas, de tono verdoso claro en la superficie dorsal y gris a blanquecino en la zona inferior, levemente vellosas y en forma de pera o triangular. Las flores son blancas a rosadas, individuales o dispuestas en racimos sueltos. Esta especie produce frutos en forma de pera; los cuales contienen muchas semillas. Cada una de ellas cuenta con un mechón de pelos de consistencia sedosa en un extremo.